diumenge, 5 de març del 2017

Sobre la vida de Narcís Oller

Narcís Oller va néixer l'any 1846 a Valls, capital de l'Alt Camp. Era orfe de pare i per aquesta raó l'educa el seu oncle J. de Moragas i de Tavern, alhora té una gran relació amb el seu cosí germà Josep Yxart.

Va a aportar a la literatura catalana l'elaboració d'un llenguatge adaptat a la narració. Oller adopta el model de la literatura realista i intenta oferir als seus lectors una reproduccio objectiva de la realitat del seu temps.

Va estudiar a Valls, però en poc temps va decidir marxar a Barcelona, on va acabar els seus estudis de batxillerat i va començar a estudiar Dret. Va ser durant aquesta època que Oller es va decantar per la ideologia del partit demòcrata, però a partir de la revolució de 1868 deix de sentirs-se tan proper a la ideologia del seu partit. En aquest moment comença a militar a la Lliga Regionalista i és considerat, al llarg de tota la seva vida, un catalanista conservador. 

A partir del sorgiment del noucentisme les novel·les perden popularitat, és per aquesta raó que durant els últims anys de la seva vida Narcís Oller es dedica principalment a la realització i traducció d'obres de teatre.

Narcís Oller mor a Barcelona el 1930. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada